De Sluyswachter – Doesburg

03/05/2019

De laatste vorderingen

Bestemmingsplan

De afgelopen maanden heeft de gemeente Doesburg samen met Jansen Bouwontwikkeling B.V. gewerkt aan de opzet van het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan worden allerlei regels vastgesteld die betrekking hebben op de grootte van het gebouw, de uitstraling, het aantal woningen, de inrichting van het openbaar gebied en ga zo maar verder. Het bestemmingsplan geeft de architect een handvat om tot een passend ontwerp te komen. Hoewel het bestemmingsplan al grotendeels gereed is, duurt het toch nog even voordat de eerste schop de grond in kan. Pas bij een onherroepelijk bestemmingsplan kan de projectontwikkelaar een bouwvergunning indienen. Bij een voorspoedig verloop van de bestemmingsplanprocedure zal er in het tweede of derde kwartaal van 2019 een informatieavond georganiseerd worden, waarbij u kunt kennismaken met de ontwikkelaar en het voorlopig ontwerp voor De Sluyswachter.

Resultaten enquête

Fijn dat u heeft meegedacht over woonwensen en deze heeft aangegeven via de enquête in onze vorige nieuwsbrief. De resultaten hiervan zijn gebruikt om de woningen en appartementen nog beter aan te laten sluiten bij de marktvraag.  De appartementen worden groter dan eerder getekend. Waar eerder vooral 2 slaapkamers gepland waren, worden nu meer appartementen voorzien van 3 slaapkamers. Bovendien komt er naast een separaat toilet ook nog een toilet in de badkamer.

Hanzestad Doesburg

De gemeente Doesburg en de ontwikkelaar willen op het voormalige bedrijventerrein aan de Oude IJssel het roemrijke verleden van de Hanzestad Doesburg laten terugkomen in de architectuur. Er is gekozen voor een industriële architectuur: gebouwen die een industrieel karakter hebben, ogen krachtig, robuust en stoer! De Sluyswachter verrijst dan ook straks aan de Oude IJssel met krachtige gebouwvormen, die stuk voor stuk zijn uitgevoerd met industriële materialen, zoals baksteen, staal en grote raampartijen met donkerkleurige kozijnen. De architect heeft een mooie uitdaging om het industriële concept tegelijkertijd een prettige, karaktervolle sfeer mee te geven. Het ontwerp houden we nog even spannend! Wel laten we u alvast enkele referenties zien die de architect gebruikt ter inspiratie.

Architect Dominic Dirkse van den Heuvel aan het woord

De liefde voor industriële gebouwen is al tijdens mijn jeugdjaren ontstaan en loopt als een rode draad door mijn leven. Vroeger reed ik als kleine jongen elke dag op de fiets naar school langs de indrukwekkende rijks monumentale Gazellefabriek in Dieren. Tijdens mijn studietijd is daarom de herbestemming van deze fabriek centraal komen te staan als afstudeerproject.
Als stagiaire en assistent-ontwerper heb ik in het verleden actief meegewerkt aan industriële transformatieprojecten, zoals de DRU-fabriek in Ulft, de graansilo in Wehl en de ECI-fabriek in Roermond. Tenslotte ben ik als architect verantwoordelijk geweest voor diverse ontwerpwerkzaamheden aan de Ringersfabriek in Alkmaar, de Enka in Ede en de Cereolfabriek in Utrecht. Invloeden van deze gebouwen zullen dus duidelijk zichtbaar zijn in de architectuur van De Sluyswachter in Doesburg. Harmonische Architectuur B.V. ontwerpt al ruim 40 jaar krachtige, gestructureerde gebouwen met een historisch karakter. De ontwerpopgave voor de gebouwen op het terrein aan de Oude IJssel is dan ook op mijn lijf geschreven. “

De bevlogenheid van de ontwerper neemt je mee terug naar de sfeer van de Hanzetijd, maar laat je leven in de luxe van de tegenwoordige tijd!