Groesbeek – Parachutistenstraat

Gerealiseerd

In plan Parachutistenstraat – aan de rand van dorpskern Breedeweg in de mooie gemeente Groesbeek – zijn in totaal 51 woningen gerealiseerd in jaren ‘30 stijl. De aantrekkelijke woningen vormen een overgang van de bestaande wijk met het aangrenzende natuurreservaat De Bruuk. Doordat de woningen haaks op de bestaande bebouwing aan de Parachutistenstraat zijn gesitueerd creëert dit mooie doorzichten naar het achterliggende gebied en het Reichswald dat op de grens van Nederland met Duitsland ligt. Plan Parachutistenstraat – gelegen aan de 17 septemberstraat en de Market Gardenbestaat uit:

  • 3 vrijstaande woningen
  • 2 halfvrijstaande woningen
  • 30 rijwoningen
  • 16 beneden- en bovenwoningen

In dit woningbouwplan wordt het hemelwater, zowel van de daken als van de bestrating, gescheiden van het afvalwater afgevoerd naar een aan de rand van het plan gelegen wadi. Hier wordt het hemelwater in de grond geïnfiltreerd. De wadi kan bij extreme buien vol staan met water.

Historische straatnamen

De nieuwe straatnamen – 17 Septemberstraat en Market Garden – verwijzen naar de landing van de parachutisten die in 1944 begonnen met de bevrijding van Nederland.

Bijzonder plan

Plan Parachutistenstraat is bijzonder. Waarom? Het is één van de eerste woningbouwprojecten in Nederland geweest waarbij volgens het KAN-beleid 90% van de te realiseren woningen in de sociale klasse moest worden gerealiseerd in de prijsklasse tot € 172.000,- v.o.n. Slechts 10% van het totale aantal woningen kon worden gerealiseerd in de vrije prijsklasse. Met plan Parachutistenstraat heeft Jansen Bouwontwikkeling laten zien dat zij op een uitstekende wijze aan deze bijzondere specificaties kon voldoen. Op hetzelfde moment werd nieuwbouwplan Hulsbeek-Zuid in Groesbeek gerealiseerd en ook dit plan voldeed aan de KAN-vereisten.